設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja
打印 上一主題 下一主題

好人好事 -小小分享

論壇元老

Thank you。
回復

論壇元老

maharaja 發表於 2014-6-1 22:51
好人好事(澳門特首"崔世安"的政治智慧) -小小分享

繼續為通勝糾纏,研讀通勝竟誤會迷信倒退,不敢搖頭輕嘆 ...

Thank you。
回復

論壇元老

maharaja 發表於 2014-5-18 15:20
好人好事(越南反華事件的背後) -小小分享

每一集節目都是要用心傾聽的,不然遺漏很多學問。

Thank you。
回復

論壇元老

maharaja 發表於 2014-5-25 11:24
博士常以非凡學問挑戰庸官、愚人,當然引經據典,依憑有証。

鏡頭大特寫前,拿出一本幾乎久遺至忘掉的"通 ...

Thank you。
回復

論壇元老

maharaja 發表於 2014-6-1 22:51
好人好事(澳門特首"崔世安"的政治智慧) -小小分享

繼續為通勝糾纏,研讀通勝竟誤會迷信倒退,不敢搖頭輕嘆 ...

Thank you。
回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭博士答客問之好人好事( 外交部長王毅大媽禍國殃民 )」
https://youtu.be/8B7bVGyKbrY

今集係估唔到郭博士開頭引言會咁樣講,頭都痕埋。相信係咁多年咁單刀直入,將生命同宇宙的關係講到咁清晣。
最近先覺得識廣東話,係好有褔氣,聽嘢的層次和對事物的理解係精彩過其他語言。
所以聽好人好事節目,引起的啟發係唔少嘢。

今集郭博士用咗46分鐘,講咗前因後果,講哂証據,點解王毅大媽係個禍國殃民嘅人。
有同學對我講,九十幾歲仍要站上大馬政治舞台的馬克,係政治強人。
直到今集郭博士講到佢,有債唔使還,重有得有食有拎。真係心生佩服。

當郭博士講出,大馬同印尼係東協兩大巨頭,當年馬克可以趕美國佬走,重要下令殺索羅斯。真係唔惹少。

呢位同學話,第一次投票,就比咗馬克就當選。佢果種開心,我終於明點解。

但反觀自己國家無人,重引熊入室,比人撤廠走人,引爆國家經濟災難。郭博士係話衰過毛澤東時代。呢個真係叫救命。
唔明點解國家點可以咁潺仔。

講到689唔識用盡權,發覺心術不正原來好大鑊,諗親就要諗啲嘢茅人恰下人。
原來有皆大歡喜的入境方法都唔用。係要做啲惹起公憤嘅行為,十件好事,都做唔到半單好。睇嚟坐監之日,指日可待。

回復

論壇元老

睇博士嘅節目, 個多小時之間, 像入了一個境界。

但還是要防「上癮」。
回復

8萬

論壇元老

https://youtu.be/3lRcGnvIOrE

由於superstitious beliefs我係唔識解的關係,要查字典,再對應返中文版上的邊一段。

就即時明白為什麼當年郭博士講祝褔文有因明論的精華,而為什麼蘊含了三藏十二部的精綷在內。

在此大膽講句,睇完三藏十二部亦未必有肯唸祝福文的力咁強。
所以在此感謝翻譯第一浸英文版的前輩,再要感謝一眾曾參與翻譯工作的同學和前輩。

而譯日,俄,阿拉伯等等版本的人員。將呢張只有幾百字的祝褔文推廣給更多人知道,解除了人生八難中的其中一難。

當然最後亦是天雨無私,不潤無根之草。
亦明白為什麼郭博士每次在節目誠意推薦人們要做功課和介紹更多人認識。

郭兆明博士 千禧祝福文(中文).jpg (423.61 KB, 下載次數: 117)

郭兆明博士 千禧祝福文(中文).jpg

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「Argentine Tango danced by Anthony Dexter and Patricia Medina in Valentino (1951)」
https://youtu.be/oFcraniRJH0

首先要講,我都幾好打有限,華倫天奴我係唔識的,第一句對白叫出來的時候,我都覺得好詫異。

講返隻舞,個人覺得調情味十足。尤其是每次若即若離的接吻。我完全感覺到果份張力。
華倫天奴果種愛理不理的演繹,真係有種說不出的魅力。

背景的舞曲,感覺在南海十三郎舞台劇有用過,有種跳脫又調情的感覺。
但整隻舞,我覺得有種唔知點形容的協調,雙方的交流是可以用突顯男士英雄感,女士小鳥依人的意境。

與平時睇的視頻,那種女士有種獨特性不同。

回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「Amazing Flamenco」
https://youtu.be/sFUC5ROtN8M

在 YouTube 上觀看「CARMEN AMAYA  en 1952 à PARIS」
https://youtu.be/OKFnfYnKET0

睇哂兩段佛明哥,黑白果段,其中果位女士啲肌肉十足,跳出一種剛陽味,著果對鞋唔惹少,絕對唔可以咁樣敲地法。真係要下唔少苦功。
之後有位白衫男士幾吓跳躍動作。揮揮衣䄂,清脆利落。

講番頭段,果位長髮男士身材修得真係靚,自己試咗幾下滴達,發覺雙腳可以跳到咁準節拍,係會有不平衡。會有手腳唔協調情況出現。

片內有位經紅女士係跳得好好,真係熱情如火,令我想起了活色生香果首舊歌。
回復