設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja
打印 上一主題 下一主題

好人好事 -小小分享

8萬

論壇元老

今天在youtube看到yulia小姐原來和coccni先生結了婚.

所以份外留意了鬥牛那段舞和熱情慶典舞的,兩隻舞蹈中,(連結留在上一頁上)
與男伴之間有否合作上的分別,

個人會偏向覺得和cocchi合作有種看不到的信任感,因為很多動件也是分開各自演出,但會有種協調平衡.
但熱情慶典舞的會偏向同步性強.
但這個也不是我對這兩隻舞的強烈感覺.

令我有強烈感覺的是,剛巧回家的時候,有位身材矮小的肥叔叔,臀部比一般男人翹,
而且走路有多少不暢順.感覺第一時間.是自己想他的前生相是什麼?

再回家看以上這兩隻舞的時候,又問自己,看到這兩個人的前生相是什麼?
似乎又看不出,心裏又沒答案.只是心想,他們的四大比普通人平均.

說到四大,看到一段舊開示,郭博士少有用文字確切地寫出是什麼東西來的.
這段開示我看過超過十次以上,今天竟然睇到這樣的形容。
令我懷疑一直用眼睇去觀賞舞蹈是錯誤的做法.

回復

8萬

論壇元老

http://www.farflunginfo.com/foru ... &extra=page%3D1

https://www.youtube.com/watch?v=Tx6Mpxs-qOA&feature=youtu.be
Tango: Daiana Guspero y Miguel Angel Zotto, 3/6/2017, Antwerpen Tango Festival, 3/4
https://www.youtube.com/watch?v=DMVHfQGWdVU&feature=youtu.be
Yulia & Riccardo Jive WSSDF 2015

回復

8萬

論壇元老

開頭會以為肥叔叔那隻tango係睇過的,因為有同學對佢都幾印象深刻.
睇完先知係另外一舞,佢個女伴真係可遇不可求,難揾也.
同學都想有機會同佢跳番場.

話說yuila小姐同佢拍擋跳的舞,係輕快的美式快歌,
而且配合好多大開大合的姿勢,而且有高難度的力的表演舞技.

但反而我對肥叔叔的舞技更加留意,留意到肥叔叔的定力相對夠強.
雖然佢地跳的舞較慢,但睇到佢係有一種好穏重的感覺.
而且雙腿跳出來的感覺,是比yulia個拍擋跳得更輕.

上次哥仔話,人地點會係肥叔叔.
我話重人家的腹部睇到中氣夠,上身咁橫,都唔輪盡.
可能人地有練過功,咩功唔知.

但應該唔係健身果種.跳出來的效果,與yulia小姐拍擋的跳的感覺.
完全唔同.快得黎,有一種飄飄哋的感覺.
回復

8萬

論壇元老

回復

8萬

論壇元老

睇過呢位賴小姐的新疆舞同太極,
太極呢門嘢,我一竅不通.

但比佢太極表演比吸引到,唔明點解可以打到咁定同穏.
自問果啲提腿,提手等等動件,自己一定做唔到咁定.
夠哂氣定神閒.

可以咁多人面前都打得咁定,冠軍人馬真係無得拗。
睇咗咁多tango等等的舞蹈.
呢位小姐,相信夠哂條件去學tango等等的舞蹈,
必定唔輸蝕.

但從佢樣子上,未知是否家中有小孩或已作人妻
明顯樣子上有失天真感,個樣有一種為生活擔憂的氣場浮現.

回復

論壇元老

thanks for shareing
回復

論壇元老

回復

論壇元老

maharaja 發表於 2014-6-1 22:51
好人好事(澳門特首"崔世安"的政治智慧) -小小分享

繼續為通勝糾纏,研讀通勝竟誤會迷信倒退,不敢搖頭輕嘆 ...

回復

論壇元老

maharaja 發表於 2014-5-18 15:20
好人好事(越南反華事件的背後) -小小分享

每一集節目都是要用心傾聽的,不然遺漏很多學問。

回復

論壇元老

maharaja 發表於 2014-6-1 22:51
好人好事(澳門特首"崔世安"的政治智慧) -小小分享

繼續為通勝糾纏,研讀通勝竟誤會迷信倒退,不敢搖頭輕嘆 ...

回復