設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: GoingUp168
打印 上一主題 下一主題

佛陀的金錢觀和郭博士的金錢觀

金牌會員

TO: GOING UP 168

智慧學問係來自宇宙本體, 唔係佛祖專利. 教精你啦! 佛祖唔係佛敎徒, 耶蘇唔係基督徒, 老子唔係道教徒. 郭某推廣無神論學說, 成功處就係有勇氣欺偽師滅假祖挑戰權威, 你啲輸兩個錢就喊苦喊弗發爛渣嘅小女人, 有义資格去挑戰人咩! 猪人!

回復

高級會員

江上月 發表於 2014-8-14 11:31
TO: GOING UP 168

智慧學問係來自宇宙本體, 唔係佛祖專利. 教精你啦! 佛祖唔係佛敎徒, 耶蘇唔係基督徒,  ...

多謝江兄教導.....又學到嘢....但我諗狗UP哥...應該領悟吾到...
回復

高級會員

郭先生即使有改革社會文化弊端的想法和勇氣。也要自己行為端正對大眾才能有影響力。郭先生已結了婚,在節目中卻公然說和朋友會去澳門夜總會;有時候會執一劑當保健,請問這樣的行為可作表率嗎?
回復

高級會員

佛學的始創人佛陀要求修學者要持守,殺、盜、妄、淫、酒五戎,請問郭先生即使不是佛教徒,但他以佛學修行者自居,結了婚而有妻子以外的性伴侶和婚外性行為,是否不遵守修學佛法之人的淫戒呢,請回答!
回復

高級會員

我們這些結了婚的男人可以以郭先生為榜樣,得閑想約三五知己到夜總會執一劑當保健呢
回復

金牌會員

GoingUp168 發表於 2014-8-14 15:36
我們這些結了婚的男人可以以郭先生為榜樣,得閑想約三五知己到夜總會執一劑當保健呢 ...

GU168網友:博士早在節目講清了原委,我輩當然可以學習結婚後去夜總會,只要老婆可以幫你照顧紅顏知己,咁咪得囉,唔係就唔好發夢。

博士講過鳩摩羅什的故事,話說國王迫他娶妻,鳩摩羅什的弟子也想跟著做,大婚當日,鳩摩羅什當眾吞下成碗「針撈飯」,話各位跟住照做,之後就可以娶妻。

這樣還不明白的話,聽多幾次博士的節目吧啦,無人可以幫你的。
回復

1萬

論壇元老

GoingUp168 發表於 2014-8-14 15:36
我們這些結了婚的男人可以以郭先生為榜樣,得閑想約三五知己到夜總會執一劑當保健呢 ...

8月23日有網聚,你有沒有報名參加呀?因你可將你的問題直接問博士的.
回復

高級會員

如果你能如博士去完保健,老婆又吾炸型,你咪有料囉!
回復

中級會員

你呢位仁兄,其實你都是輸左隻1340唔忿氣而為埋怨而埋怨,如果今晚我中左六合彩二獎或頭獎,我私下補番晒你所有在1340的損失,唔駛你日嘈夜嘈啦。做男人成個怨婦咁做咩呢,就算你輸左十幾萬,為止蝕晒去買過第二隻囉。呢一兩個月市況,你只要有腦,點會賺唔番輸那些,成日浪費時間聽番晒博士之前講過D咩來插人,幼稚得很。
回復

高級會員

我想請教下你地,佛祖講世間有宇宙因果的反射力,郭博士老人家也提及過;一間養豬劏豬一條龍企業的股票,修行的人應不應該買來投資?彿祖是反對殺生的,好似禁止添;殺生者會因殺對招致宇宙不好的反射沖擊。以你們的邏輯,係咪又講郭博士是無神論者又唔係佛教徒,又因他有料所以不受約束呢
回復