設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: 劉寅生
打印 上一主題 下一主題

葛印卡老師

金牌會員

劉寅生 發表於 2013-10-2 19:02
千里之行,始於足下。修學禪法是需要基礎和條件的,基礎和條件不具備,修學起來就會有障礙,不得要領,難 ...

TO: 劉寅生

唔好抽水作大,內觀中心有戒光傳給人持否?有啲人債務未清兼無嘢撈,踎係度扮心閒,咁樣係衣食具足兼真閒否?近百多年來未發現有修行人入到初禪,何來善知識?不過係發夢時都記得三幾句口頭禪術語,可以週圍吹吓水扮高深,所以有啲見地不真嘅人攪完後就變咗X流流兩頭遊。

回復

論壇元老

江上月 發表於 2013-10-3 13:30

唔好抽水作大,內觀中心有戒光傳給人持否?有啲人債務未清兼無嘢撈,踎係度扮心閒,咁樣係衣 ...

「近百多年來未發現有修行人入到初禪」
尼句係郭博士話比你知, 定係其他渠道聽返嚟?
回復

金牌會員

尼句係郭博士話比你知, 定係其他渠道聽返嚟?

譬如   入到初禪, 就唔會問呢類問題

回復

中級會員

哈哈!打口頭禪的來啦!
從他謗、任他非,把火燒天徒自疲。
我聞恰似飲甘露,銷螎頓入不思議。
觀惡言、是功德,此則成吾善知識。
不因訕謗起寃親,何表無生慈忍力。
回復

論壇元老

江上月 發表於 2013-10-3 15:11
譬如   入到初禪, 就唔會問呢類問題

我問你係聽人講, 定係你自己講
個SOURCE係你自己定其他人
回復

中級會員

唔好抽水作大,內觀中心有戒光傳給人持否?有啲人債務未清兼無嘢撈,踎係度扮心閒,咁樣係衣食具足兼真閒否?近百多年來未發現有修行人入到初禪,何來善知識?不過係發夢時都記得三幾句口頭禪術語,可以週圍吹吓水扮高深,所以有啲見地不真嘅人攪完後就變咗X流流兩頭遊。

絕無抽水作大,內觀第一天就傳戒同請法,有啲人債務未清兼無嘢撈,都可以系度心閒,重衣食具足,都幾難學到,我跟博士學野就系因為佢話佢已經到達四禪,近百多年來未發現有修行人入到初禪,就系佢孤陋寡聞,見吾到善知識就系佢心高氣傲!發夢時都記得三幾句口頭禪術語,就系修左夢瑜伽,見地不真吾真,實踐就系撿驗真理唯一方法。
回復

新手上路

澳洲盧軍宏盧台長的心靈法門很熱啊。在電台用天眼幫人看靈性病。幾百萬信眾。各位有無研究過?
回復

金牌會員

相信郭博士唔會教人將內觀變ON觀,把戲台當戒台,周圍去隨口嗡當秘笈。得閒去問吓啲大和尚,近四百年來有邊位大德係有完整戒體去傳比人?另證道歌竟變成係口頭禪,閣下都算幾攪笑。

回復

金牌會員

TO: 楊灝貽

得閒上網睇吓南懷瑾嘅開示。

回復

中級會員

Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
佛陀住世時,告訴迦羅摩人:

聽著迦羅摩人!不要被報導、傳統或道聽途說所誤導;不要被善辯,邏輯推
  理、省視理論或同意某理論而誤導;也不可因符合個人愛好或出於尊敬師父令名
  而被誤導。
    但是,迦羅摩人!當你們自己知道這些事情有害,會受到非難,受到智者批
  評,若修習和遵循它們,會產生損失和愁苦,這時你才確實拒絕它們。
    但是,假如任何時候你們自己知道這些事情有益,無可責難,受到智者稱許
  ,修習遵循,它們會產生福祉和快樂,那麼你們就做,修習它們,遵循它們。
願一切眾生快樂,願和平普及全世界。
回復