設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: dipa

2021 年度〈時空識及木方班〉正在接受報名

論壇元老

chrisX9 發表於 2017-4-6 16:27
節目回顧:將世界用力提起,再用更大力放低,未嘗富貴就話可以放低,只不過係吹水而已。

照上面咁睇 ...

無錯。人一定要定。商業社會,九成事情以經濟掛帥,搞唔掂搵食,個心點定?心慌慌,兩頭騰,左度右度,無精神各樣,何來觀察力?
  非常相信,搵到食,有閒情,無壓力,唔會分散注意力,做事精益求精,你至可以欣賞各方面事情,才有睇法。話唔定,當你一日好得閒,無端端會比你發現到一兩條財路,提升你自己的條件搵銀,更勝以前,多個機會做好事,騰出的時間再去另一層面做其他有益的事都唔定。
  世事好多時係咁,當你觀察力突然大增,你會睇到以前你不為意的地方,原來一直都在你面前,只不過你唔為意,唔係講笑。
回復

論壇元老

去完4月1日的聚會. 體會到: 努力, 是為了不用再努力. 揾錢, 是為了不用再揾錢. 做好事, 是為了不用再做好事. 醫病, 是為了不用再病. 人世間之所以混亂, 不是做得不夠; 而是做得太多!
回復

論壇元老

hklam007

平凡一句響噹噹
回復

論壇元老

erict 發表於 2017-4-6 23:35
  無錯。人一定要定。商業社會,九成事情以經濟掛帥,搞唔掂搵食,個心點定?心慌慌,兩頭騰,左度右度 ...

如果錢係你嘅依靠,就唔存在揾到錢以後再追求比錢更重要嘅嘢
回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=RvsI1zbyRzY
攻殼機動隊之空間中的身份(中文字幕)
回復

論壇元老

容燥兒 發表於 2017-4-8 13:51
https://www.youtube.com/watch?v=RvsI1zbyRzY
攻殼機動隊之空間中的身份(中文字幕)

聽講好好睇?市問你睇咗未?有咩評價?謝謝。
回復

8萬

論壇元老

夢工場呢套,重點落咗去重組經典畫面。

對於深澀的生命,身份存在意義著墨唔太深入。
相反22世紀殺人網向呢面做得相對出色。

香港人入場,會變咗留意當中的場境是來自香港邊度邊度。

但都係點水式的帶過,但都要佩服老外可以借香港重建一個日式香港出來。
不過就未能反映呢個香港當中的人生活。

整個故事可以說吃力不討好,但爛船仍有三斤釘,值得一看。
但要預備節奏是相對地慢,因為留點空間用來思索。

回復

論壇元老

補充聚會內提及咒音部分

1.        咒音是沒有意思的,就是因為沒有意思才會有最大的威力,因為不會令
人胡思亂想

2.        宇宙的聲音、聲波與振頻是所有生命的來源,包括有情與無情的聲音 : 如風雨、雷聲等

這個topic 充滿神秘,博士好吝惜,透露不多。

另外還有這一句使我細想片刻是
舉凡做事要一級注意的不是專心致志,而是做事的動機及心力的方向。

願博士的話與大家分享

回復

論壇元老

其實此帖主要集中純保健為主,可以令網友簡單易明。
所以咒音、震頻、定功和治療上的都沒加入其中。
當日其實有講到治療靜脈曲張和失禁的方法。

咒音部份的詮釋,其實對練功及持咒會有幫助,感覺好像謎團解開了一樣。
只是還沒談及咒音與震頻之間的關係和功能。
回復

中級會員

支持木方班和时空识,
回復