設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2780|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

2015.6.12 郭博士分享:為什麼經濟學者多數不是成功企業家

論壇元老

樓主
感謝收看。

回復

金牌會員

沙發
好文。一語指破經濟學家的死穴。在現實中的大老闆很多學歷也不是很高卻是成功人物的道理也一樣。
回復

論壇元老

板凳
大部分能夠位極人臣的人都係出身好低的。劉邦、劉備、朱元璋、毛澤東。
世界上成功的得兩種人,一種貴族,一種乞丐。貴族輸得起,乞丐唔怕輸。最壞結果都系做翻乞丐咋嘛。
反而好多文人,有學問的人做唔到皇帝。因為佢地太識得想東西和計算。越想得多,越計得多就越係無勇氣搏。
同理經濟學家都系太識得計算,係理論上面着魔了。
成功人物靠的未必係學問,更多的係膽色。
善護念
回復

註冊會員

地板
小弟都係讀經濟出身,對呢篇文章好有感觸. 分享兩個實例補充

1. 在7-8年前,香港有位著名經濟分析員,在大行工作,高薪厚識,年年預測恆指目標,被棒成明星一樣,又著書立說,自稱智者傲群.賺到唔少錢.之後,可能佢真係以為自己好掂,自立門戶開基金公司.
基金成立初期,的確有好多人冒名而來,風頭一時無兩.但以前是大樹底下好遮蔭,一離開大樹,馬上被太陽晒出真面目,無大行光環幫佢,實打實.基金成績還不及少散戶. 現在相信無咩人會理佢d分析言論.

啟示:在九流經濟分析員中,佢可能真係超班.推理立論頭頭是道.但做老闆決策,實打實佢真係BB班.可能街邊識走鬼阻街叫賣的小販都叻過佢.

2. 死經濟理論教導,政府常常利用加息減息調控經濟. 搞到個個都話要睇實美國幾時加息,俾佢玩到氹氹轉
但現實是美國面牌成日講幾時加息,底牌是搞到其他國家經濟唔生唔死要減息救經濟.
實際上美國變相對加息.在唔會搞亂自己美國經濟的情況下,吸返資金回美國.

啟示:經濟現論唔會教政府搞亂其他國家來搞活自己的經濟,但實情是,國家之間就是博奕,是膽識力量的對抗,是此消彼長的遊戲.

經濟學其實幫到大家了解基本經濟運作.係現代人金錢生活的其中一種工具.

但投資家,企業家,領導人所要的識見,氣魄,膽量等,不是可以從經濟學可以學到的.
回復

金牌會員

謝謝分享
富始一元,誠自一心.
回復

金牌會員

仲有125頁要多謝分享

關誠子, 地球以後就靠你啦
回復

8萬

論壇元老

關誠子,睇哂又能夠地球又找到人依靠的話

2500頁都抵的
回復

8萬

論壇元老

感謝再次分享,看到作為企業要有維護國家的良心道德和操守。

希望他朝這個(靈魂),可以呈現國人身上。

另就見到郭博士是勞校出身。

自己卻是英國殖民地資助小學出身。
唯一就是中學是北京校友會在港開設。
但也是基督教學校。

看到這裏,感覺有點說不出的怪怪。

回復