設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: 容燥兒
打印 上一主題 下一主題

郭博士問問你,邊個係內鬼?問答游戲

金牌會員

曾主席最有可疑。佢做咁多年立會,無理由唔知規舉。佢一直都同CY政建唔同,點會支持政改。
回復

高級會員

1.根本就冇內鬼
2.今次事情主要是北京有關人士竊取建制人事通訊內容。
到了時機 ( 保皇黨walkout  ),他們就將今次竊取內容向傳媒公開;令保皇黨內人士互相猜疑,鬼打鬼 狗咬狗骨(分化建制派);削弱他們的勢力。
3.北京有關人士將曾鈺成whatapps內容披露;主要原因是斬草除根。因為曾主席是民建聯黨員,而是最有聲望的。動搖其公正性;令其政治名聲留有污點。
是打擊保皇黨策略之一
回復

中級會員

沒有內鬼,是中央有意清除民建聯而作出的手段,加上東方是親共,資料接近國家機密,沒可能輕易流出
回復

中級會員

根據以下的報導,由民建聯葉國謙率先站起,並指向門口,示意建制派離場,我認為保皇黨中葉國謙係鬼,保皇黨群組whatsapp亦係葉全部披露,也是葉將曾鈺成的whatsapp也披露,因為葉國謙係帶頭人,事後佢想轉移視線,爆出其他人的錯誤,事情越複雜,越多人出現問題,對葉國謙越有利.

(綜合報道)(星島日報報道)昨午十二時二十六分,當「政改三人組」完成總結發言後,主席曾鈺成宣布進入表決階段,表決鐘聲響五分鐘。當鐘聲響至四分鐘,即距離表決只剩下一分鐘時,經民聯林健鋒突然向主席提出要求休會十五分鐘,並指「我 想再討論一下。」
  不過曾鈺成拒絕,建制派議員隨即在座位上「密斟」,大約十三秒後,即距離表決前二十秒,民建聯葉國謙率先站起,並指向門口,示意建制派離場,民建聯主席譚耀宗、經民聯林健鋒隨後,其餘的建制派議員也陸續站起離場。
  坐在自由黨前的謝偉俊離開前,與自由黨田北俊傾談了兩句,但田無任何反應,全體自由黨議員也繼續留下。同樣無離席的工聯會陳婉嫻表情錯愕,保險界陳健波及工業界林大輝先後起身意欲離開,但當曾鈺成宣布「開始表決」,兩人還是留在座位上投票,但一直未有離開的勞聯潘兆平卻沒有投票。
  何秀蘭要求點人數被阻
  泛民對建制派離席亦大感錯愕,工黨何秀蘭更大聲高呼:「主席,規程問題,我要求點法定人數。」民主黨單仲偕和涂謹申立即轉身阻止:「唔駛 喇,無 喇。」曾鈺成本叫秘書響鐘,公民黨郭榮鏗站起身催促曾鈺成,「主席夠鐘 喇,要投票喎。」曾鈺成詢問秘書是否有足夠法定人數後,就宣布「開始表決」。
  結果,政改方案僅得在席的八位建制派議員贊成被否決。但在議事廳外,當記者向工聯會黃國健表示政改已被否決,他仍滿有信心指:「無效 ,(在席)唔過半數」,記者再三提醒他,政改已被否決,他才如夢初醒說:「吓…係咩?」
  記者 林芷雅
回復

論壇元老

東方日報是中央在港的黨報,能在大陸流通,既然是黨報還有誰,

有能力去指示這報張,用頭版去報導親中央民建聯whatsapp內容呢!

我覺得當然是中聯辦的人,主角應是「張曉明」指示某人去做,

至於某人已不重要,重要是中聯辦主任「張曉明」,這就是共產黨,

黨內的鬥爭所至。

小小分享,多多指教!
回復

高級會員

最可疑者狼英是也, 建制派成班友實屬蝦毛嘍囉, 胆小如鼠, 正是畀個皮蛋缸佢做胆都唔敢咁做.
whatsapp洩密乃針針對準老鼠城, 最大受害者亦非老鼠成莫屬.
狼英早視老鼠成為敵, 等埋發叔乃千載難逢機會, 更何況傳聞將取狼而代之, 豈可不殺.
估計政改炒粉後, 狼英即到西環落藥, 諉過於老鼠城事事扮公正阻住地球轉, 明知政改即將出醜應如吳亮聲公然吹黑哨叫停投票, 即如此一眾村民亦都冇符, 豈容老鼠成卸膊, 故應贈其黑鑊一隻.
狼英曉明沆瀣一氣, 必言聽計從, 任其唆擺.
如此黑毒狠勁環顧四周, 唯狼英矣.
回復

論壇元老

「中央」只是一個很模糊概念, 如果真係咁歸一, 就唔會有內鬥了。又如果「中央」是指習大大, 那即是說下一屆又會是另一個「中央」, 那麼到底誰算是「阿爺」? 幾年後輪到第二個人做你阿爺 ?!

這就是「我」的虛妄, 「無我」此之謂也。
回復

註冊會員

1,保皇黨中誰是鬼?
我估係麒麟, 推測如下:

建制派經過上次同中聯辦"查罪", 就算唔係個個知邊個係鬼但帶頭果班實知, 葉國謙一次回應話, 放料人製造假像, 令人覺得鬼係港區人大及立法會議員身份, 轉移視線令自己置身事外, 話爆料者呃唔到建制派同中央, 由此話可知, 葉國謙知邊個係鬼, 但相信爆料者仲會有爆大鑊既可能, 所以唔敢高調講, 建制成員又叫大家唔好捉鬼(可能有黑材料比爆料者渣住), 建制狗咬狗骨, 各有私心.

可以諗下618至WHATSAPP事件之間, 邊個最失勢? 失勢後一班人先去向中聯辦請罪, 爆料者因為怕失勢+誤會都有請罪, 睇到帶頭者講發叔做理由,  個人推測, 失勢既人唔抵得帶頭人將發叔搬上台(話晒大家新年一齊上鏡)而草草了事, 自己就勢利盡失, 慶過火屎, 既然呢鋪攪到自己多數唔會被欽點做特首, 於是濫炒, 嚮正式同中聯辦"查罪"之前搵方向報報料爆WHATSAPP, 等人人知呢班帶頭人講大話, 想話比中聯辦聽呢班豬養唔熟.

2,保皇黨群組whatsapp是誰全部披露?
身為吉祥物麒麟, 一定會做返合符身份既事, 披露whatsapp內容
火爆麒麟曾經被捕獲當街喝囡訓示保安, 可能煩政改20個月, 為私利籌謀真係花左唔少心血, 呢鋪比建制頭目整鑊大龍鳳影響自己前途, 仲唔崩潰整蠱返呢班人報復? 我信麒麟淚係真, "查罪"後麒麟同傳媒講張曉明希望建制派日後加強溝通, 可能係麒麟對"走"既決定人表示以後有咩決定通知佢, 否則隨時爆大鑊, 而且佢同傳媒講既時侯時不時望稿, 我覺得呢番說話係特登準備向困班帶頭人暗示.

3,是誰將曾鈺成的whatsapp也披露?
有D人得唔到一樣野, 一樣唔想其他人得到, 拉埋曾鈺成落黎, 照上面推測, 麒麟有動機去做, 但我相信, 佢有叫方向報抽起某D內容作為日後籌碼.
回復

論壇元老

http://news.memehk.com/posts/8111

立法會「名嘴」鍾樹根今早出席電台節目,被問到建制whatsapp對話內容流出,是否已捉到「內鬼」。Tree根沒有正面回應,只強調事件發生後,懷疑有一名獨立人士變化很大,「乖了很多」。當主持追問「係咪着短褲個位?」,Tree根即時說:「你都講到好明喎。」

節目上,Tree根澄清自己不是內鬼,至於在政改方案上跟大隊離場沒有投票,他稱是「被逼跟隊」,一向無裝糊塗。

建制派連日來因whatsapp流出,捉鬼之聲不絕,但鍾樹根回應指:「都唔使捉,有關方面應該捉咗架喇,淨係知道唔係自己。上大人講話唔好捉,即係捉咗囉。」

謎米編輯部翻查資料,建制陣營中的獨立人士,只有謝偉俊一人曾穿短褲出席立法會會議,現時未有謝偉俊對鐘樹根言論的任何回應。

- See more at: http://news.memehk.com/posts/8111#sthash.n3NqNtKF.dpuf
回復

註冊會員

謝偉俊
原因,掃除障礙,為選下一屆特首舖路。
回復