設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 1555|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

好人好事 ( 打擊串謀工程超支集團 ) - 小小分享

論壇元老

樓主

什麼是菩提心 ?  時空識班同學的功課,阿 SIR 讓同學們自己

思考, 不許討論,限兩星期作答呈交。這份功課絕對認真有難度,

同學們擾釀好一陣子。

郭博士節目一開始就講述菩提心的要決:世間很多人心靈低劣,善根弱,

孽障重,所以想做些少好事,想提點下別人,或者想完善一件善事都好難。

更高深就係不適當時機更不要強行推介 "好事",  因為人家非常之唔接受並且有機會

反效果,教得好詳細..................好多時就係撞板在這裡。

突然想起在《法華經》第三品《譬喻品》中,佛陀講到大長者從火宅中救

出眾多孩子的故事。小孩貪玩不肯離開火場,大長者愛子心切,說有大白牛

車玩快去玩。原來行善事,行菩提心,或者做世間任何工作,  智慧第一。

郭博士整個節目正是不斷反覆舉例,應用,並教導智慧方法。

止學,鄭耀棠名不附實,必有奇禍,因果無常,時間管理,與智者為伴,勿學低檔行

為.等等.............全部教你 "破"。

下次或許去  7-11  捐東華時買多兩包香口膠,或者買 2 打避孕套 等佢收錢時笑下兼記得你;

或者當有錢阿伯、大媽以為你想謀佢身家時,你派張帖比佢話下個月結婚啦;

重係閃婚果隻.,對象高富帥、白富美.........

又或者想個 friend 捐多些少時,告訴他夠 $ 100 可以扣稅喎,整夠 $ 100 啦;

又或者贊助起學校時,講埋做好些少管理,跟進好些,第日可以開多幾間,

連鎖式善事,四圍去起學校重好玩喎,  重玩埋品牌效應....................

咁樣會唔會好些少呀?

回復

金牌會員

沙發

跟據小十多年合約經驗,呢類超支係有預謀,以及超過3個或以上利益團體有份,
以高鐵為例,果隻管理合約,好大可能係高鐵自己堅持要用,係有鬼同其他人夾埋!好小有責任感嘅顧問會建議用呢隻合約,最多呢隻合約係响中東,主要係啲鬼佬用黎呃中東佬錢,中東工程超支比高鐵有過之而無不及。大部分做高鐵啲鬼佬人工超高但係佢哋係喺响老家撈唔掂個啲嚟,所以係同無皇管差唔多!唔超支有鬼 。

小第菩提心本來係自己覺得好就做,但係做吓做吓,有反效果,原來係“我”作怪,“我”看得太中心,而且家變咗係 加埋 己所不欲,物思於人,勉強無幸福。

回復

1萬

論壇元老

板凳

1. 博士開示做善事都要小心,不可有分別心,去鄙視他人做得不好或不夠,也不可眩耀自己所做的.因這是不道德行為. 使我想起博士曾提及「燈下黑」的典故,不知是否相通呢?

2. 睇博士以往做善事的報導,是針對實際情況需要, 及其效果的延續性而為. 確係勞心勞力. 昔有所羅門王求智慧統治國家,今有博士用智慧
  行善.智慧難學, 善舉可模仿也.望更多有心善長能學博士模式行善, 就真係功德無量.

3.「貂蟬」一名,在歷史上本身有實際的意義。據史書記載,「貂蟬」貂指貂尾,蟬指附蟬。秦始皇讓將軍在頭盔上縫貂尾,讓謀士在
  帽子上縫貂尾。除了縫貂尾,秦始皇還要求縫「附蟬」,就是用白玉或金箔等材料做成蟬的樣子,縫在頭頂。秦朝的將軍和謀士頭上
  就有一條貂尾和幾隻附蟬,合稱「貂蟬」。
  秦始皇往大將和謀士頭上放這兩樣東西,是希望他們能像貂一樣聰明伶俐,能像蟬一樣品行高潔(蟬站在高枝之上,喝树汁度日)。
  正逢共產黨推動黨員重溫入黨誓詞, 及廉潔為官. 建議黨效法秦朝, 用白玉或金箔等材料做成蟬的樣子給黨員佩帶, 咁就perfect啦.皆因
  out of sight, out of mind 嗎.

4. 博士提到交友最好與智者為伍. 智者是誰? 可以是一個人、一本書、一首歌、及今期推介的「止學」當然不能錯過啦. 你只需付出你的
  時間與他相聚. 順便學埋時間管理, 也收「少勞多得」之效. 簡直 WIN WIN WIN.

回復