設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: Quattro
打印 上一主題 下一主題

“郭博士金融風險問答遊戲”

金牌會員

中美含包散歐洲得益
少勞多得屌到九十九
回復

金牌會員

美國若然此刻加息, 大陸勢必要跟隨加息, 現在大陸正適逢股災, 大陸銀行會加緊或提高按樓同借錢的要求。股民多數是賣樓套現或按樓套現, 會造成資金短缺, 受苦是老百姓,或會造成民怨更加沸騰,社會動盪。而對美國而言, 短期或會有損失, 但應只是金錢上的損失, 整體民怨比大陸低。
回復

高級會員

美國加息,美元強,會傷害自己經濟,
對自己不利,如生產 成本上升 自己匯率高
難吸引外國購買自己多些美國產品
回復

金牌會員

比預期提早加息,可能導致美國債券下跌!! (共產黨手持大量未債)
這樣大陸顧得股票又唔顧得債券,最終又係輸人民的血汗錢!!
回復

中級會員

美國聯儲局原本都已經有五成機會在九月加息,之前都有好多次話加唔加,就算失業率下跌,國民生剷總值升,都唔加息。無非都係民主黨想保住個經濟業績,方便下年總統大選再打低共和黨。如果而家提早起碼兩個月加息,無非想中港股市再向下推一下,那怕只加息0.1厘,到時加息預期實現,但美股又怕之後每3個月加息一次,咁美股,歐股,中港股市互動全跌,到時就是美、歐、中、港股民心理質素大比硑,看誰能有秩序逃生,不至於人踏人,踏死人。如今希拉莉現在最大嘅對手只是傑布布殊,呢招應該出得過,到時希拉莉選到總統,再炒左耶倫,再玩過都得,話晒到時起碼重有兩三年時間比佢救返個美國經濟。
回復

高級會員

中國金融體系是封閉的, 為防止人民幣貶值, 資金外流, 最壞嘅情況喺資本管制, 人民嘅生活可倒退二三十年。問題喺美國到底有能力加多少厘息呢? 而中國嘅金融體系要破壞到什麼程度才對美國最有利呢? 最少,什麼亞洲開發銀行, 一帶一路也要停了吧! 我想, 短期內唔能夠用人民幣在全球發債, 中國依次會劫數難逃了。但我相信, 事前美國會要脋中國, 達到先禮後兵嘅動作也會有吧! 可是中國嘅本錢真是太少了, 博士有良策嗎? 殺江澤民表明自己跟過往嘅中共不過同, 要求人民一同捱几年窮日子行得通嗎?
回復

金牌會員

中證監再有新動作,要求旗下各證監局,約談近半年內減持公司股票的大股東及高層,明確要求曾經減持過的,請你依家買返。一個股市值得玩下去,最基本要求,是對方還遵守遊戲規則,但目前中央已經視規則如無物,目前的底線,是沒有底線。 共產黨亂了章法,失信天下。孔子曰: 民無信不立!! 共產黨好自為之!!
回復

高級會員

我唔識經濟 只能簡單試答 美元強勢會加速抽走外資 打擊多國經濟

當然我唔覺得短期會發生 因為在報上見到習先生和普京先生握手 已表明兩國的立場 希望國際上咁多位大佬合作 不要戰爭

愚見
回復

金牌會員

美國加息,美債強, 多國會買, 中國可趁機出貨.  以上觀點都是參考回來的.
回復

高級會員

中國立即內亂
回復