設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 9110|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

郭先生推介【美劇】波士頓法律第四季

金牌會員

樓主

郭先生推介【美劇】波士頓法律第四季

http://www.bilibili.com/video/av2675013/index_1.html

回復

8萬

論壇元老

沙發

琴晚開夜睇咗一集。

大部份演員係老戲骨,巳經做到入木三分。
故事雖然人物都係三尖八角。
但處理起事上黎,都有紋有路。

深刻的是律政女新人,處理謀殺案時的認真和細心。結果最後,,,,,
兼職黑人律師,在歌唱比賽和職業之間的決擇 。

花弗律師處理捐款一案中,在庭上所講的陳詞。
在逆境中求勝,均是值得一睇的。

此片描寫人物既立體又生鬼,所以不用給法律兩個字嚇到。
回復

金牌會員

板凳
《波士顿法律/律师风云》第1-5季全集迅雷下载| 炫电影

http://www.xuandy.com/television/23833.html
回復

8萬

論壇元老

地板

抽空睇到第三集個頭.

一黎就黎三個棘手case.

1.
花弗律師來了個十五歲女學生委託人,原來佢要告學校話用安全套唔安全.
聽到都頭暈.

2.
律政女新人
就係律師個太太,要告佢老公個醫生.醫佢老公,
醫到死左.但上幾明明重講緊佢交通意外死.呢次真係有故講.

咸旦老細同硬掘掘老細打賭.要打以下caes
西班牙佬同人因咩事.拜神唔隻雞,定打死隻雞.
聽到一頭霧水,重要就係為隻雞,就要去打官司.
唔怪之得郭博士話佢咩鬼都要打一餐,勁無里頭.

回復

註冊會員

對薄公堂永遠是最精彩的情節,觀看時突然間有感覺,一個律師要贏到官司,要有絕佳的盤問,有時一語中的,有時旁敲側擊,對方出現漏洞便乘勝追擊,令對手難堪、失策、露餡,也是獲勝關鍵。而日常生活往往相反,人都係怕開口提問,一來怕人睇唔起自己,當自己咩都唔識,二來怕唔好意思,驚人嫌煩,對方唔識答又得罪人,凡此種種都令人不敢發問,結果不知道真相、答案、知識,所以律師收得貴係有理由。曾經聽過堂哲學課,老師說:雖然在今日柏拉圖的一部分理論是不合時宜,但他所提出的問題是不朽。學問 學問 學識點問太好了。
回復

金牌會員

博士在節目中講到的好處。
都是利息。

為何有此想法,就在那天在西鐵中,與同學談論此時。
說到法庭上的羅輯與現實羅輯超級不同。
博士常言道的呀媽係女人,
在法庭上,只要有想法,有膽色,有証據。
呀媽真係可以唔係係女人。

而以往睇過因明論的講義簡介。
正正就係有呢種思維羅輯。要各舉証明,否定同确定一件事或一件物件。

相信博士在節目中講到,連第九品的意思都唔入,
但就推介呢一套電視劇,就係比同學潛意識的學習咗基本的因明論概念。

回復

金牌會員

巳看到第四集了,精彩好笑呢.
回復

8萬

論壇元老

抽到時間看完第四集,

真係想問呢間係咩律師行,
件件case都麻煩過人.

1.
硬掘掘老細舊公司黎左個黑妹律師,(呢個角色我真係幾喜愛,夠高竇但又有少少白痴),
夾份同律政女新人跟一單case,就係話十歲兒童的撫養權.
聽落好平常,但原來個小朋友有特殊愛好.

2.
律師行另一個合伙人,熟女老細,
為一個同性戀打官司,要告佢請佢做野果間機構,
又係聽落無咩野.
當然唔係咁簡單,想知咩case,真係要自己睇下.
最值得留意個位,其實呢個法官都係同樣唔簡單.

好野留最後,花弗律師講左一段不可告人的秘密.
無論男人女人,聽到都有無限暇想.記住要睇到最尾,
咁你知咩叫男人的浪漫,緊係唔會食住兜叉飯啦.
回復

論壇元老

學習在世間處事和應用什麼角度去了解事物,幫助智慧啟發,好明顯是世間法啊!
回復

金牌會員

西方法庭與言論自由 不論判決如何 事件有多古靈精怪 他供給人說自己受到不公的事 中國就沒有這個個上訪都想見習大大
劇中表達西方法律的普及 不像香港只給有錢人玩 西方法庭就有權威去停止紛爭和不公
法庭與議會很像 法庭是敵我矛盾 但法庭的敵我矛盾帶到議會所就有 只有藍綠沒有是非 在野黨永遠反對執政黨
少勞多得屌到九十九
回復